De makelaar vertelt met vertrouwen over de huidige markt

De markt herstelt zich! Dat blijkt als we Jorbert van der Schaaf en Giel van der Schaaf spreken. Jorbert is financieel adviseur bij Huis & Hypotheek in Bloemendaal, Giel is makelaar/eigenaar bij Van der Schaaf & Kooijmans Makelaars. Op een heldere manier leggen de heren, aan de hand van feiten en cijfers, uit waarom we weer vertrouwen mogen hebben. Dat hebben we voor jou in dit artikel uiteengezet.


Links Giel van der Schaaf, rechts Jobert van der Schaaf

 

Giel trapt af: “In het begin van het jaar daalden de woningprijzen en steeg de rente. Het gevolg was dat iedereen afwachtte. Woondromen werden in de koelkast geplaatst. Maar dat duurde niet lang. De markt stabiliseerde zich in maart/april en in mei zien we in de rekenmodellen van NVM dat er alweer een stijgende lijn zit in de huizenprijzen. En die stijging heeft zich onverminderd doorgezet.”

 

In heel 2023 zijn er meer transacties geweest dan in 2022!

“Als we terugkijken, zien we dat de markt sinds half augustus enorm is aangetrokken. In heel Nederland waren er relatief veel verkopen in augustus. In de regio Haarlem was het zelfs een topmaand. Er werden 22% meer woningen verkocht dan het jaar ervoor. Vooral de vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen waren erg in trek”, legt Giel uit.

 

De inhaalslag komt op gang
De woningbehoefte is onverminderd groot, blijkt uit de uitleg van Giel. “Nu het vertrouwen toeneemt, gaan mensen uit de ‘pauzestand’ en komen ze weer in actie. Regionaal zijn de prijzen alweer 2,5% hoger dan in 2022. We verwachten dat de trend zich doorzet. Koop je nu nieuwbouw, dan zit je in een comfortabele positie, wetende dat de prijs van deze woning vaststaat en jouw eigen huis hoogstwaarschijnlijk  in waarde toeneemt terwijl je al hebt gekocht.”

 

Profiteer van de schaarste die er nu is

In de bestaande bouw hanteert NVM de krachtindicator. Deze geeft aan welke woningen voldoen aan het zoekprofiel van de woningzoekende. Giel: “Waar dit getal in het begin van het jaar op 3,7 woningen zat, zit dat nu alweer op 1,7. Dat wil zeggen dat de schaarste toeneemt en woningen weer sneller verkocht worden. Je kunt er, bij een realistische prijsstelling, gerust op zijn dat je je huis wel verkoopt. Dus mocht je je huis nog moeten verkopen, profiteer dan nu van die schaarste. Op dit moment zijn er in deze regio 3 vrijstaande villa's beschikbaar onder 1,5 miljoen. Er is dus maar weinig aanbod.”

 

Is de rente nu echt zo hoog?

Naast het dalen van de huizenprijzen was het stijgen van de rente voor velen een reden om afwachtend te zijn. Hoe zit dat dan nu? Jorbert geeft antwoord: “Ook daar kan vanuit feiten en cijfers duidelijk antwoord worden gegeven. Het aantal hypotheekaanvragen in 2023 zit inmiddels weer op het niveau van 2019, 2021 en 2022. Oversluiten gebeurt minder. Daarin zagen we vooral in 2020 een enorme piek.”

 

“Er bestaan grafieken met de rentestanden van 1985 tot nu. Daaruit blijkt dat de 10-jaarsrente gemiddeld 5% is. We zitten dus lager dan het historisch gemiddelde. Want gemiddeld is de rente op dit moment rond de 4,5% als je kiest voor een rentevastperiode van 10 jaar. De hoogte van de rente hangt overigens heel erg af van wat je financiert ten opzichte van de waarde van je woning. Daarbij kun je bij diverse hypotheekverstrekkers rentekorting krijgen als je een energiezuinige woning koopt.”

 

Het belangrijke voordeel van nieuwbouw kopen

Jorbert attendeert belangstellenden voor een nieuwbouwwoning in Landje van Sinneveld op een groot bijkomend voordeel: de energieprijzen! “Als je een bestaand jarendertighuis koopt, ben je maandelijks honderden euro's meer kwijt aan de energierekening. Een bestaand huis kun je natuurlijk verduurzamen, maar je krijgt een bestaande woning nooit op het duurzaamheidsniveau van een nieuwbouwwoning. Daarbij is de investering groot. Als je een A+++ woning koopt met bodemwarmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming, zoals in Landje van Sinneveld, ben je klaar voor de toekomst.”


Meer informatie over Landje van Sinneveld

Overtuigd? Wacht niet te lang en pak nu je kans op een fantastisch nieuw huis in een landelijke setting. Er zijn nog enkele villa’s te koop! Voor meer informatie kijk je op de woningenpagina.

Bekijk de villa’s


Vragen?

Heb je vragen over de woningen? Bel, mail of stuur een WhatsApp naar Daphne Kooijmans van Van der Schaaf & Kooijmans.
 
Van der Schaaf & Kooijmans Makelaars
M: 06 14 88 43 79

T: 023 525 15 25

E: nieuwbouw@skmakelaars.nl

Ik word graag teruggebeld door de makelaar

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Meer info